Algen bestrijden op rieten daken
Hoe droger een rieten dak is, hoe langer het mee gaat. Een rieten dak is dus gebaat bij veel zon en wind. Hoe minder zon en wind een dak krijgt des te groter de kans op vorming van een algenlaag op het rieten dak is. Deze laag kan de buitenkant van het dak afsluiten en er voor zorgen dat het dak lang vochtig blijft. Een verkorte levensduur van het dak is het gevolg. Algen bestrijden op rieten daken is dus raadzaam. Dit kan o.a. door het toepassen van een algenbestrijdingsmiddel.
Waarmee worden algen bestreden?
De meest gebruikte bestrijdingsmiddelen voor algen bestrijden op rieten daken zijn op dit moment kwats, of voluit kwaternaire ammoniumverbindingen (alkyldimethylbenzylammonium-chloride, alkyldimethylethylbenzylammonium-chloride, en didecyldimethy-lammoniumchloride). Kwats zijn relatief nieuwe bestrijdings- en schoonmaakmiddelen die niet vluchtig zijn waardoor schadelijke effecten door uitdamping niet te verwachten zijn.
Kwats hebben oppervlakte actieve eigenschappen net als zeep en worden dan ook in vele schoonmaakmiddelen en cosmetica-producten gebruikt (om bijvoorbeeld grootkeukens, ziekenhuizen en stallen, kratten en pallets te desinfecteren). Kwats hebben een zeepachtige geur. De werkzame stoffen dringen in de celwanden van sommige schimmels en algen (en in mindere mate mossen) en maken daar de celmembranen lek, waardoor deze afsterven. Kwats is in de aanbevolen dosering onschadelijk voor milieu.
De werking van ons algen bestrijdingsmiddel
Omdat de werking van kwaternaire ammoniumverbindingen geheel anders is en minder agressief dan de werking van diuron-achtige stoffen, moet er op het dak ook anders mee worden omgegaan. Omdat kwats de celwanden van algen, mossen en schimmels kapot maken waardoor deze afsterven, moet er voor gezorgd worden dat voldoende van de werkzame stof door het organisme (de alg) wordt opgenomen. Onze medewerkers zijn uiterst ervaren in het algen bestrijden op rieten daken, met een prachtig dak als gevolg dat er nog jaren als nieuw uit ziet. Bekijk hier enkele van onze renovatie projecten.
Wanneer kan mijn rieten dak tegen algen behandeld worden?
De behandeling tegen algen kan het beste gestart worden als het rieten dak ten minste een aantal dagen droog is geweest en de buitentemperatuur zich boven de 15 graden bevindt. De algen en mossen zijn actief, ze groeien en hebben dorst, dus nemen ze na het bespuiten direct het middel op. Om het vocht (en dus ook de kwat) op te nemen is tijd nodig. Voor een effectieve behandeling moet het dak tenminste 30 minuten vochtig zijn en blijven. Het dak moet dus voldoende nat gemaakt worden.
Wanneer bespuiting met deze stoffen niet het gewenste effect sorteert, hebben de algen meestal te weinig van het middel opgenomen. Omdat de algen al waren verzadigd met vocht (het was nog niet lang genoeg droog geweest) of omdat er te zuinig is gespoten en dus te weinig van het middel voorhanden was om door de algen opgenomen te worden. Hogere planten (de normale tuinplanten en grassen in het gazon) hebben er nauwelijks last van. Alleen vijvers moeten afgedekt worden wanneer deze zich onder de druplijn van het dak bevinden, want het kan schadelijk zijn voor watervlooien en indirect ook voor vissen.
Kan ik ook zelf algen bestrijden?
Algen bestrijden op rieten daken is een specialistische behandeling. Bij een te hoge doseringen kan kwats zelf ook schade aanrichten aan het riet, vandaar dat wij aanraden om algen altijd door een ervaren bedrijf te laten behandelen en dit niet zelf te doen. Er zijn echter wel middelen te koop waarmee u zelf algen kunt bestrijden, echter worden deze vaak foutief gebruikt. Een voorbeeld is Formaline. Formaline wordt in de landbouw veelvuldig toegepast, echter is het absoluut niet geschikt om rieten daken te reinigen. De algen gaan wel dood en het dak wordt prachtig schoon, maar het riet gaat ervan kapot. Zeker bij hogere doseringen is Formaline zeer schadelijk. Het riet verpulvert na verloop van tijd.
Adviesgesprek
Benieuwd naar de mogelijkheden van rieten dakwerken op uw woning? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan met één van onze gespecialiseerde medewerkers.
Contactgegevens België
Rietdekkersbedrijf Ooms-Cranenbroek B.V.
Kolleberglaan 41 bus 5
3930 Hamont Achel
Contactgegevens Nederland
Rietdekkersbedrijf Ooms
Dwangmolen 2
5571RG, Bergeijk
Lid van de vakfederatie rietdekkers